całka
Andrew: Czy mogę w ten sposób rozwiązać

∫
dx −x2+x
nie wiem czy jest dobrze czytelne wiec zapiszę tak poniżej
∫ dx/ −x
2+x
Mogę tą całkę rozbić tak że , ∫
dx −x(x−1)
i używając rozkładu na ułamki proste
1=A−Ax−Bx
1=A
0=−A−B
A=1 B=−1
∫
1−xdx + ∫
−1x−1dx
23 paź 19:30
Hurwitz: Tak, sprawdź znaki (rachunki), bo chyba coś mi się nie zgadza. Ale tak to się robi.
23 paź 19:36
Janek191:
| | dx | | dx | |
... = − ∫ |
| − ∫ |
| = − ln I x I − ln I x − 1 I = − ln I x*( x − 1) I + C |
| | x | | x − 1 | |
23 paź 19:37
Andrew: | | 1 | |
Wydaje mi się ,że z znakami jest wporządku .A wiesz może jak rozwalić tą całke ∫ |
| dx |
| | ex | |
23 paź 19:37
Andrew: no to czyli dobrze robiłem jak całke policzyć wiedziałem w tamtym ale czy dobrze do całki
doszedłem ale dzięki również Janek191
23 paź 19:38
Hurwitz: ...=∫e−xdx=−e−x+C
23 paź 19:39
Andrew: beton haha no racja !
23 paź 19:40