Rownanie kwadratowe
aryklos: Rozwiaz rownania kwadratowe:
1) 16 − (3x−1)
2 = 0
2) 9x
2 − (2x−1)
2 = 0
To tak, w obu przykladach cos juz ruszylem, ale gdzies mam blad i nie umiem go znalezc,
pomozecie mi?
Zaczne od 1)
16 − (3x−1)
2 = 0
16 − 9x
2 − 6x + 1 = 0
−9x
2 − 6x + 17 = 0 a = −9 b = −6 c = 17
Delta = (−6)
2 − 4 x (−9) x 17 = 36 + 36 x 17 = 36 + 612 = 648
I juz tutaj mam jakis blad albo we wspolczynnikach, albo w samej delcie, bo rozwiazania do tego
| | 5 | |
wynosza x = − 1 oraz x = |
| |
| | 3 | |
2) 9x
2 − (2x − 1)
2 = 0
9x
2 − 4x
2 − 4x + 1 = 0
5x
2 − 4x + 1 = 0 a = 5 b = −4 c = 1
Delta = (−4)
2 − 4 x 5 x 1 = 16 − 21 = −5
Tutaj to delta w ogole wychodzi ujemna, a rozwiazania do tego sa i wygladaja tak:
Prawdopodobnie machnalem sie gdzies przy wzorach skroconego, bo mam z tego male braki, ale badz
co badz prosilbym o pomoc

Pozdrawiam, licze na szybka odpowiedz
23 paź 19:12
aryklos: @Odswiezam
23 paź 19:21
Szczepan: W pierwszym jak masz 16−(3x−1)2, to ten pierwszy minus jest do całej zawartości nawiasów,
czyli
16−(9x2−6x+1)=16−9x2+6x−1=−9x2+6x+15
23 paź 19:22
458: mam sposób do obliczenia tych równań bez użycia delty. Potraktuj 16 i 9x2 jako kwadratu
odpowiednio 4 i 3x.Będziesz mógł użyć wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy.
23 paź 19:22
Szczepan: W drugim tak samo

I wtedy wyjdzie (sprawdziłem w zeszycie). Jak ci nie pójdzie, to daj znać
23 paź 19:23
458: 16−(3x−1)2=0
42−(3x−1)2=0
(4+3x−1)(4−3x+1)0
23 paź 19:24
458: Jeden z tych nawiasów musi być równy 0
23 paź 19:25
458: *różnicę kwadratów
23 paź 19:26
aryklos: @Szczepan
Dziekuje Ci bardzo! Teraz wreszcie to pojalem i zapomnialem w ogole o tym, ze caly nawias musi
miec ten zmieniony znak. Teraz wszystko wyszlo dobrze, wyniki sie zgadzaja, a ja to pojalem,
takze
jeszcze raz bardzo Ci dziekuje

@458
Tobie rowniez dziekuje za podzielenie sie metoda ktora w sumie malo kiedy stosuje, lecz tak jak
pisalem wczesniej, mam pewne braki we wzorach skroconego mnozenia i nie czuje sie w nich zbyt
pewnie, wiec wolalbym to rozwiazac bardziej tradycyjna metoda zeby sie gdzies nie machnac

Jednakze oczywiscie Ci dziekuje za pomoc i poprobuje te metode jako "ciekawostke", a kto wie,
moze nawet mi sie spodoba
23 paź 19:41