zadanie maturalne
Blue: | | 1−x | |
Obrazem wykresu funkcji f(x) = |
| dla x≠−1 i x≠0, jest wykres funkcji g(x) = |
| | 1+x | |
| | 1 | |
f( |
| ) w symetrii względem: |
| | x | |
A. osi OX
B. Osi OY
C. początku układu współrzędnych
D. prostej y=x
| | 2 | |
a więc f(x) = |
| −1.... |
| | x+1 | |
Pewnie zaraz powiecie, że to banał, ale moglibyście to wytłumaczyć?
23 paź 19:11
Mila:
Nie jest to banał.
Najpierw napisz wzór
g(x)
23 paź 19:16
23 paź 19:40
Blue: | | −2 | |
czyli g(x) = |
| +1 już rozumiem, przedtem źle ten wzór przekształciłam, to jest nawet |
| | x+1 | |
proste
23 paź 19:43
Blue: z rysunku mogę teraz wyczytać rozwiązanie, bo widać gołym okiem^^
23 paź 19:44
Mila:
Ja zrobiłabym tak:
| | | |
g(x)= |
| = mnożę licznik i mianownik przez x |
| | | |
odp. A
23 paź 19:52
Blue: No ale w sumie na jedno wyjdzie, nie ?

Ja lubię rysunki, bo wtedy wszystko widać wyraźnie
23 paź 20:01
Mila:
Rysunki ważne, ale czasem trudno narysować, a przekształcenie może byc proste.
Dobrze jest znać alternatywne sposoby.
23 paź 20:08
Blue: Racja
23 paź 20:17