HELP
Mały: 2.Rozwiąż nierówność cos5x>12
3.Liczba cos 7950 jest równa wynik powinien wyjść w postaci ułamka
Proszę o rozwiązania Potrzebuje pilnie ! PROSZE
23 paź 19:07
23 paź 19:09
Mały: a jak
23 paź 19:11
Mały: bo i tak dzisiaj się nie nauczę a potrzebuje pilnie na jutro i liczę na waszą pomoc
23 paź 19:12
Janek191:
z.3
cos 795
o = cos ( 2*360
o + 75) = cos 75
o = cos ( 45
o + 30
o) =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | |
= cos 45o *cos 30o − sin 45o*sin 30o = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 paź 19:13
Mały: a jezeli bedzie sin 7950 to wyniki wyjdzie taki sam tylko dodać ?
23 paź 19:17
Janek191:

z.2
Z wykresu mamy
| | 1 | | π | | π | |
cos 5x > |
| ⇔ 5 x ∊ ( 0+ 2π*k ; |
| + 2π*k) ∪ ( 2π − |
| + 2π*k ; 2π+ 2π*k ) |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
więc
| | 2 | | π | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
x ∊ ( |
| πk; |
| + |
| π*k) ∪ ( |
| π*k ; |
| π + |
| π*k ) |
| | 5 | | 15 | | 5 | | 15 | | 5 | | 5 | |
23 paź 19:23
Janek191:
| | √6 + √2 | |
sin 795o = sin 75o = ... = |
| |
| | 4 | |
wzór:
sin( α + β) = sinα cosβ + cosα sinβ
23 paź 19:25
Janek191:
W z.2
k − dowolna liczba całkowita
23 paź 19:27