Tyle ile podano.
Loogik: wykaz ze liczba 7n+7n+1+7n+2 jest podzielna przez 3 i 19
23 paź 19:00
Hurwitz: Nie jest.
23 paź 19:02
Janek191:
Może miało być:
7n + 7 n + 1 + 7n + 2
23 paź 19:04
Tadeusz:
3*7
n+3=3(7
n+1) przez 3 ... i owszem ....ale przez 19 ...

?
23 paź 19:04
Loogik: Jak do tego doszedłeś?
23 paź 19:05
Janek191:
m = 7n + 7n +1 + 7n + 2 = 7n + 7*7n + 49*7n = 57*7n = 3*19*7n
23 paź 19:06
23 paź 19:06
Loogik: Tak jest opisane w zadaniu.
23 paź 19:06
Hurwitz: Jeżeli tak jak Janek191 to jest: ...=7n(1+7+49)=7n *3*19
23 paź 19:06