parzystość-trygonometria
mic: zbadaj parzystość funkcji:
f(x) = (sinx − cosx)2 −1
wychodzi mi, że nie jest to ani parzysta ani nieparzysta funkcja
bo w odpowiedziach od książki mam chyba zle
jaka jest odpowiedź?
23 paź 18:56
52: f(x)=−2sin2x
f(−x)=2sin2x
−f(−x)=−2sin2x
Wnioski ?
23 paź 18:58
52: *Mój błąd przedostatnia linijka powinna wyglądać tak:
−f(x)=2sin2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mic co się nie upominasz?
23 paź 19:02
mic: aha jedynka trygonometryczna, teraz rozumiem, w książce był z pewnością błąd.
23 paź 19:05