stężenie molowe nie wiem gdzie z tym się udać
Madzia : Jakie jest stężenie molowe roztworu jeśli w 4 dm3 znajduje się 120g kwasu siarkowego
H2 SO4
23 paź 18:44
Metis: matematyka.pisz.pl
Hmmm proponuję udać się do jakiegoś chemika , może nauczyciela chemii − ale co ja tam wiem
23 paź 18:51
daras: przelicz 120g na mole H2SO4 i podziel przez 4 litry wyrażone w m3 ot i cała filozofia
23 paź 19:03
Madzia : daras − dziękuje jak by chemica mogła całe 2 godzinne zajęcia zamknąć tak w jednym prostym
zdaniu to bym nawet chemię polubiła. Teraz to już cała resztę tego rozwikłam
23 paź 19:07
23 paź 19:12
daras: btw w całej swojej karierze szkolnej chemii miałem góra 1,5 roku
a na studiach byłem na 2 wykładach bo trzeba było się wpisać na listę− na nowa w kazdym
semestrze,
1. o układzie okresowym i 2. o alkoholach
23 paź 19:15
o nie: jest objętość roztworu i masa kwasu siarkowego podana.
pozostaje kwestia masy molowej.....
to trzeba odczytać z układu okresowego. Jakie są masy atomowe
H = 1 g/mol
S = 32 g/mol
O = ......g/mol
wodory są dwa
siarka jedna
tleny cztery..... i sumując masz łączną masę molową.
Podstaw do wzorku z wikipedii i powinno działać wszystko
23 paź 19:21
Madzia : ja chemie miałam dawno a teraz wróciła całe szczęście trzeba to tylko zaliczyć przebolałam
liceum ale była tam tylko 2 lata. 3 lata na zapomnienie tego koszmaru. a teraz zaliczenie i
spokój. Tyle, że trzeba to ogarnąć od nowa. Co z czego i dlaczego. No ale jak sie wybrało
kierunek związany z lasami to trzeba
23 paź 19:56