matematykaszkolna.pl
stężenie molowe nie wiem gdzie z tym się udać Madzia : Jakie jest stężenie molowe roztworu jeśli w 4 dm3 znajduje się 120g kwasu siarkowego H2 SO4
23 paź 18:44
Metis: matematyka.pisz.pl Hmmm proponuję udać się do jakiegoś chemika , może nauczyciela chemii − ale co ja tam wiem emotka
23 paź 18:51
daras: przelicz 120g na mole H2SO4 i podziel przez 4 litry wyrażone w m3 ot i cała filozofia
23 paź 19:03
Madzia : daras − dziękuje jak by chemica mogła całe 2 godzinne zajęcia zamknąć tak w jednym prostym zdaniu to bym nawet chemię polubiła. Teraz to już cała resztę tego rozwikłam
23 paź 19:07
daras: a mnie by uszczęśliwiło, gdybyś zaczęła korzystać z wyszukiwarki np. Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/St%C4%99%C5%BCenie_molowe
23 paź 19:12
daras: btw w całej swojej karierze szkolnej chemii miałem góra 1,5 roku a na studiach byłem na 2 wykładach bo trzeba było się wpisać na listę− na nowa w kazdym semestrze, 1. o układzie okresowym i 2. o alkoholach emotka
23 paź 19:15
o nie: jest objętość roztworu i masa kwasu siarkowego podana. pozostaje kwestia masy molowej..... to trzeba odczytać z układu okresowego. Jakie są masy atomowe H = 1 g/mol S = 32 g/mol O = ......g/mol wodory są dwa siarka jedna tleny cztery..... i sumując masz łączną masę molową. Podstaw do wzorku z wikipedii i powinno działać wszystko
23 paź 19:21
Madzia : ja chemie miałam dawno a teraz wróciła całe szczęście trzeba to tylko zaliczyć przebolałam liceum ale była tam tylko 2 lata. 3 lata na zapomnienie tego koszmaru. a teraz zaliczenie i spokój. Tyle, że trzeba to ogarnąć od nowa. Co z czego i dlaczego. No ale jak sie wybrało kierunek związany z lasami to trzeba
23 paź 19:56