prawdopodobieństwo
hrdh: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, wiedząc, że:
9P(A) * P(A') = 2
9P(A) * (1−P(A)) = 2
co dalej?
23 paź 18:37
Tadeusz:
9

(1−

)=2
23 paź 18:43
Janek191:
9 P(A) − 9 (P(A))
2 = 2
9( P(A))
2 − 9 P(A) + 2 = 0
Δ = 81 − 4*9*2 = 9
√Δ = 3
| | 9 − 3 | | 1 | | 2 | |
P( A) = |
| = |
| lub P( A) = |
| |
| | 18 | | 3 | | 3 | |
23 paź 18:43
hrdh: dziękuję. uzyskałem taki sam wynik, ale jak zobaczyłem dwa rozwiązania to z góry założyłem, że
jest źle. jeszcze raz dzięki
23 paź 18:46