Liczby: (3√2)(12x), 2(x−2), 128, w podanej kolejności, są wyrazami ciągu geometr
kami: Liczby:
3√2 1/2 x , 2
x−2 , 128, w podanej kolejności, są wyrazami ciągu
geometrycznego. Oblicz x i wyznacz różnicę tego ciagu. Prosze o pomoc w rozwiązaniu , próbuję
robić ale nie chce mi za nic wyjść x=6

/ (taki jest wynik)
23 paź 18:15
Janek191:
W ciągu geometrycznym jest iloraz q , a nie różnica r
23 paź 18:18
kami: sorki , tez prawda zle przepisałam
23 paź 18:20
kami: popatrzyłam na inne zadanie , więc ma być iloraz q , ale reszta treści jest dobra
23 paź 18:21
Janek191:
q = 2
x − 2 : (
3√2}
0,5x oraz q = 128 : 2
x − 2
więc
| 2 x −2 | | 128 | |
| = |
| |
| ( 3√2)0,5x | | 2 x− 2 | |
(2
x −2)
2 = 128*(
3√2)
0,5x
2
2x − 4 = 2
7*2
16x
2
2x − 4 = 2
7 = 16x
2x − 4 = 7 + U{1]{6}x / * 6
12x − 24 = 42 + x
11 x = 66
x = 6
====
q = 128 : 2
6 − 2 =128 : 2
4 = 128 : 16 = 8
q = 8
====
23 paź 18:29
Janek191:
W wierszu 7 i 6 od dołu powinno być :
2
2x − 4 = 2
7 + 16x
23 paź 18:33
kami: aaa widzisz już wiem w którym miejscu się walnęłam

z góry bardzo dziękuje za rozwiązanie i
za pomoc, wiem gdzie mam chociaż bład
23 paź 18:43
kami: błąd *

tak więc jeszcze musze ćwiczyć do spr
23 paź 18:45