matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciaglosc funkcji
Adam555:
3nx+4
Zbadaj czy funkcja f(x)=lim
jest ciagla w punktach −1, 0, 1. x∊r
nx+2
n→+
∞
Jak to zrobić?
23 paź 17:32
Hurwitz:
3nx+4
3(nx+2) − 2
2
=
= 3 −
nx+2
nx+2
nx+2
Stąd wynika, że: − dla x≠0 f(x)=3; − f(0)=2. Ciągła wszędzie za wyjątkiem x
0
=0.
23 paź 18:57