matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
zespolony:
Wyznaczyć argument główny liczby −2 + 2i. jak to zrobić ? dzięki
23 paź 17:25
Mila:
π
π
α=
+
2
4
3π
α=
4
23 paź 17:36
zespolony:
to tu według rysynku ? nie trzeba tego liczyć ?
23 paź 17:46
zespolony:
π
skąd wiadomo że akurat +
?
4
23 paź 17:47
Mila:
Dla tak prostych przykładów korzystasz z interpretacji geometrycznej. Obliczać możesz w każdym przypadku. |z|=2
√
2
−2
−1
−
√
2
cosφ=
=
=
2
√
2
√
2
2
√
2
sinφ=
2
sinx jest dodatni w I i II ćwiartce, w I ćwiartce cosx jest dodatni, zatem kąt z II ćwiartki, bo cosx jest tam ujemny
√
2
π
3π
sinx=
dla x=
odpada ten wariant lub x=
2
4
4
3π
Stąd φ=
4
Widzisz, że sporo przy tym sposobie pracy, graficznie szybciej.
23 paź 17:53
Mila:
π
, bo masz tam trójkąt prostokątny o równych przyprostokątnych : 2 i 2.
4
23 paź 17:55
Mila:
23 paź 18:34