rozwiąż równanie, logarytmy
ola: 2logx+log(6−x2)=0
23 paź 17:11
ICSP: 1, Dziedzina
23 paź 17:17
ola: x>0 i x> (−√6,√6)
x∊(0,√6)
i co dalej?
25 paź 11:04
5-latek: 2logx=logx2
log1=0
teraz juz powinno byc latwiej
25 paź 11:11
ola: wychodzi mi −x4+6x2−1=0
x2=t
−t2+6t−1=0
25 paź 11:19
5-latek: Jesli masz rownanie (a nie funkcje ) to mozesz to pomnozyc przez (−1) i dostaniemy ladniejsza
postac
−x4+6x2−1=0/*(−1)
x4−6x2+1=0
Jest to rownanie dwukwadratowe i takie rownanie mozesz rozwiazac przez podstawienie za x2=t
i warunek t>=0
albo liczyc od razu delte i masz rozwiazania wiec moze postaraj sie od razu wyliczyc delte i
policzyc x12 i x22 wzory sa te same co do zwyklego rownania kwadratowego (wiec licz tu
25 paź 11:36