| 2 | ||
tgx+ctgx= | ||
| sin2x |
| sinx | ||
tgx= | ||
| cosx |
| cosx | ||
ctgx= | ||
| sinx |
| sinx | cosx | |||
L= | + | do wspólnego mianownika | ||
| cosx | sinx |
| sin2x+cos2x | ||
= | no i co teraz rozpisac sin2x z jedynki czy | |
| cosx*sinx |
| 1 | 2 | 2 | ||||
= | = | = | ||||
| sinx cosx | 2 sinx cosx | sin2x |
| 1 | ||
podstawiłem za sin2x (1−cos2x) i sie cos2x skrócił i jest | ||
| cosx*sinx |
| 1 | ||
L= | ||
| cosx*sinx |
| 2 | 1 | |||
P= | dziele przez 2 i mam | |||
| 2sinx*cosx | cosx*sinx |