Ratunku !!
Kasiekk: Znajdź wzór funkcji, której wykresem jest hiperbola o asymptocie poziomej y=4 przecinająca os
OY w punkcie (0,6) i przechodząca przez punkt (4,1)
Proszę o rozwiązanie tego z układu równań i podanie szczegółowego rozwiązania
13 lis 21:48
Kasiekk: Haloo?
13 lis 21:54
Kasiekk: Noo Bogdan? albo ktos inny?
13 lis 22:15
': nie wiem jak asymptota pozioma y=4 może przecinać OY w punkcie (0,6) ?
13 lis 22:34
Nikka: nie asymptota, tylko hiperbola przecina oś OY w punkcie (0,6)...
13 lis 22:36
Kasiekk: os OX przepraszam
13 lis 22:36
Kasiekk: ale polecenie mam z osia OY
13 lis 22:37
Kasiekk: Znajdź wzór funkcji, której wykresem jest hiperbola o asymptocie poziomej y=4 przecinająca os
OY w punkcie (0,6) i przechodząca przez punkt (4,1)
na 100% takie
13 lis 22:37
Nikka: treść zadania jest raczej ok
13 lis 22:39
Kasiekk: ja to robiłam tak, ale nie wiem czy dobrze:
asymptota pozioma y=4
oś OY: (0,6)
pkt: (4,1)
−6p=a−4p
4−p=a+16−4p
−2p=a / (−1)
3p=a+12
2p=−a
3p=a+12
+ −−−−−−−−−−−−−−−−
3p+2p=a+12−a
ale nie wiem czy dobrze myśle
13 lis 22:50
':

Jeżeli hiperbola przechodzi przez A i B to y=4 nie będzie jej asymptotą
13 lis 22:56
Kasiekk: no to ja już nie wiem. Treść zadania jest na pewno dobra
13 lis 22:56
Nikka: | | a | |
Postać kanoniczna funkcji homograficznej to f(x) = |
| + q |
| | x−p | |
D
f = R\{p} x=p − równanie asymptoty pionowej
ZW
f = R\{q} y=q − równanie asymptoty poziomej
y=4 − asymptota pozioma czyli
Hiperbola przechodzi przez dwa punkty: (0,6) i (4,1). Stąd
Rozwiązując układ równań obliczamy a i p:
Wracamy do wzoru funkcji:
13 lis 22:57
Kasiekk: czyli to co mi wyszlo z układu równań podstawiam pod wzór funkcji? wszystko tzn x y p q ?
13 lis 22:59
Nikka: skoro mamy te same wyniki to jest ok
13 lis 22:59
Nikka: podstawiasz tylko a, p, q
13 lis 23:00
Kasiekk: no to super ; dziekuje za pomoc
13 lis 23:00
Nikka: proszę
13 lis 23:00
AROB: | | a | |
Wszystko się zgadza. Czyli : y = |
| + q |
| | x−p | |
13 lis 23:02