zadania optymalizacyjne
inqqq : Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 12 cm a miara kąta pomiędzy tymi bokami jest równa
120 stopni . Oblicz jaką najmniejszą wartość może mieć obwód tego trójkąta.
23 paź 16:56
inqqq : proszę bardzo o rozwiązanie; (
23 paź 17:43
PW: Jeden bok znaczy się ma długość x, a drugi (12−x), x∊(0,12). Jest taki piękny wzór na pole
trójkąta:
| | 1 | |
S(x) = |
| x(12−x)sin120° |
| | 2 | |
(pole jest równe połowie iloczynu długości boków i sinusa kąta między tymi bokami).
23 paź 17:49
PW: A ja rozwiązałem zadanie o polu trójkąta zamiast o obwodzie, zamknąłem i dziwię się, że
przecież najmniejszego pola nie ma − może być największe.
Przepraszam, żeby mówić o obwodzie, trzeba wyliczyć długość boku leżącego naprzeciw kąta 120° −
z twierdzenia kosinusów:
y2 = x2+(12−x)2 − 2x(12−x)cos120°.
Dopiero po wyliczeniu y badać minimum obwodu, czyli minimum 12+y.
23 paź 17:56
inqqq : tak tylko właśnie po wyznaczeniu pierwiastka z tego wyrażenia wychodzą jakieś dziwne liczby...
23 paź 18:19
inqqq : y2=x2 +144−12x
f(x) = 12 +√x2 + 144 − 12x
i co z tym dalej zrobić ?
23 paź 18:22
inqqq : wie ktoś ? a może to ma być zupełnie inny sposób ?
23 paź 18:47
piekielniepikantnepenne: Podbijam PW, pomysł dobry. Dzisiaj trafiłem na to zadanie i jestem niemal pewien, że w treści
miało być pole. Ktoś się machnął i teraz trzeba się męczyć.
Jeśli policzyć dla obwodu, to faktycznie tw. cosinusów zadziała. Dostajemy po
przekształceniach:
y2 = x2 − 12x + 144
Wiemy, że obwód będzie miał wtedy 12+y. Żeby obwód był najmniejszy, musimy znaleźć najmniejszy
możliwy y.
y2 jest monotoniczna (rosnąca) dla y>0, czyli im większy y, tym większe y2 i na odwrót. W
takim razie możemy szukać najmniejszej wartości y2, a potem policzyć odpowiadający y.
Mamy p = 12/2 = 6, czyli najmniejsze y2 to 62 − 12 * 6 +144 = 180 − 72 = 108.
Zatem najmniejsze y to \sqrt{108}.
Wychodzi absurdalne, myślę, że na pewno nie o to chodziło autorom. Ktoś zmienił pole na obwód i
"największe" na najmniejszy bezmyślnie.
3 lis 12:18