PROSZE O POMOC
magdziaf: 1.
Dana jest prosta k: y = –x + 6, która przecina oś OY w punkcie A. Przez punkt
P(4, 2) poprowadzono prostą l, która przecięła oś OY powyżej punktu (0, 2) i poniżej
punktu A. Suma pól dwóch trójkątów powstałych między prostymi k, l oraz osiami układu
współrzędnych jest równa 6. Napisz równanie prostej l.
2.
Dana jest prosta k: y = –x + 6, która przecina oś OY w punkcie A. Przez punkt
P(2, 4) poprowadzono prostą l, która przecięła oś OY powyżej punktu A. Suma pól dwóch
trójkątów powstałych między prostymi k, l oraz osiami układu współrzędnych jest równa
6. Napisz równanie prostej l.
3.
Punkty A(–2, –3), B(0, –5) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD, a punkt
S(0, –3) jest środkiem symetrii tego kwadratu.
a) Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków kwadratu.
b) Oblicz pole kwadratu.
c) Jakim procentem pola kwadratu jest pole koła opisanego na tym kwadracie?
Zaokrąglij liczbę π ≈ 3,1415… do drugiego miejsca po przecinku.
a) D(0,−1) , C(2,−3)
b)P=8
23 paź 16:52
Janek191:

k : y = − x + 6
więc
A = ( 0; 6) B = ( 6 ; 0)
P = ( 4 ; 2)
oraz
C = ( 0; b
1) D = ( a
1 ; 0)
więc
P
1 = 0,5*I AC I*h
1 = 0,5*( 6 − b
1)*4 = 2*( 6 − b
1)
P
2 = 0,5*I BD I*h
2 = 0,5*a
1 − 6)*2 = a
1 − 6
zatem
2*( 6 − b
1) + (a
1 − 6) = 6
12 − 2 b
1 + a
1 = 12
a
1 − 2 b
1 = 0
a
1 = 2 b
1
dlatego
C = ( 0; b
1) D = ( 2 b
1; 0)
Współczynnik kierunkowy prostej l :
| | 0 − b1 | |
a = |
| = − 0,5 |
| | 2 b1 − 0 | |
l : y = − 0,5 x + m
Prosta l przechodzi przez punkt P= ( 4; 2), więc
2 = − 0,5*4 + m
m = 4
Odp. l : y = − 0,5 x + 4
=====================
23 paź 17:42
Janek191:
A = ( − 2; − 3)
B = ( 0 ; − 5)
S = ( 0 ; − 3)
S jest środkiem odcinka AC i środkiem odcinka BD.
Niech
C = ( a ; b)
więc
| − 2 + a | | − 3 + b | |
| = 0 i |
| = − 3 |
| 2 | | 2 | |
a = 2 − 3 + b = − 6 ⇒ b = − 3
czyli
C = ( 2 ; − 3)
==========
D = ( c ; d)
więc
| 0 + c | | − 5 + d | |
| = 0 i |
| = − 3 |
| 2 | | 2 | |
c = 0 − 5 + d = − 6 ⇒ d = − 1
czyli
D = ( 0 ; − 1)
==========
23 paź 17:52
Janek191:
b)
Pole kwadratu :
P = 0,5* I AC I* I BD I = 0,5*(2 − (−2))*( − 1 − (− 5)) = 0,5*4*4 = 8
23 paź 17:54