d
zespolony: Oblicz: √3 + 4i
x + iy = √3 + 4i / ()2
x2 + 2xyi − y2 = 3 + 4i
Układ równań:
x2 − y2 = 3
2xy = 4
x2 + y2 = 5
2x2 = 8
x2 = 4
x = 2 v x = −2
dla x = 2: z 1 równania: x2 − y 2 = 3 1 = y2 y = 1 v y = −1
i mam pytanie jak to teraz zapisać jak są dwie możliwości y ?
tak samo jest z x = −2, też wyjdą dwie możliwości y.
23 paź 16:50
zespolony: ?
23 paź 17:02
Mila:
Skąd to masz x2+y2=5 ?
23 paź 17:04
zespolony: |z| = √32+ 42
23 paź 17:05
zespolony: i nie wiem zapisać z1 jako z1 = 2 + i czy z1 = 2 − i ?
23 paź 17:11
Mila:
x
2−y
2=3
2xy=4
xy=2
podstawiam do (1)
x
4−3x
2−4=0
Δ=25
| | 3−5 | | 3+5 | |
x2= |
| ∉D, lub x2= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x
2=4
x=2 lub x=−2
y=1 lub y=−1
z
1=2+i lub z
2=−2−i
23 paź 17:13
zespolony: a w tym moim rozwiązaniu to skąd wiadomo który y wybrać jak dwie możliwości wyszły ?
23 paź 17:16
zespolony: ?
23 paź 17:25
Mila:
Z (1) równania wyznaczyłeś x, to y wyznaczasz z (2) równania xy=2.
23 paź 17:40