Rozwiaż równanie
Mały: Rozwiąż równanie cosx−sinx=0
2. sinx+cosx=0
23 paź 16:50
Mila:
1)
cosx=sinx /:sinx ( pomyśl dlaczego można podzielić przez sinx, wolno dzielic przez liczbę
różna od zera)
ctgx=1
2) w podobny sposób
23 paź 17:08
Mały : bo sinx nie jest ujemny
23 paź 17:15
Mały : w drugim przykładzie wyjdzie to samo
23 paź 17:17
Mały : w drugim będzie tgx bo sinxcosx to tgx
23 paź 17:18
Mały : to bedzie x=π4+Kπ
23 paź 17:27
Mila:

1)
Dlatego, że sinx ≠0
gdyby sinx=0 to cosx też musiałby być równy zero, aby to równanie było spełnione, co nie może
zachodzić jednocześnie .
Zobacz na wykres, te dwie funkcje nie maja wspólnych miejsc zerowych.
2)
W drugim masz błąd .
tgx=−1
teraz podaj rozwiązanie
23 paź 17:47
23 paź 17:52
23 paź 17:56
ada:
cosx − sinx = 0
cosx = sinx
| | π | | π | |
x = |
| − x + 2kπ lub x = − |
| + x + 2kπ to jest sprzeczne |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 18:02
Mały: ale czemu −1
23 paź 18:06
Mila:
sinx+cosx=0⇔
sinx=−cosx /: cosx
23 paź 18:21
Mały: dzieki juz czaje
23 paź 18:24
Mila:
Już rozumiem.
============
23 paź 18:32