tożsamości trygonometryczne
zespolone: Siema,niech ktoś wyjaśni:
23 paź 16:21
Proceder: zamieniałem tgx=sinxcosx
ctgx=cosxsinx
ale cos mi sie zaczeło mieszac tam i uznałem,że to nie tą drogą
23 paź 16:24
ICSP: Dobrą drogą szedłeś.
Rozpisz lewą stronę.
23 paź 16:26
Proceder: | 1+sinxcosx | |
| i mam mnożyc przez odwrotność mianownika?: |
| 1+cosxsinx | |
| 1+sinxcosx | | 1−cosxsinx | |
| * |
| = |
| 1+cosxsinx | | 1−cosxsinx | |
| | 1−cosxsinx+sinxcosx −1 | |
|
| |
| | 1−cosxsinx+ cosxsinx − cos2xsin2x | |
poskracałem to co można było i mam takie coś:
U {−
cosxsinx +
sinxcosx}/{1−
cos2xsin2x}
i właśnie sie tu zgubiłem,jeżeli robiłem wcześniej błedy to prosze o sprostowanie
23 paź 16:42
23 paź 16:53
Proceder: o ludzie a ja ciągnołem tą 1 nie potrzebnie ciągle,dzieki
gdybym znowu zabłądził to poprosze o dalszą pomoc
23 paź 16:54
Proceder: | sinx+cosx | | sinx | |
| * |
| licznik z mianownikiem sie skraca elegancko i zostaje: |
| cosx | | sinx+cosx | |
| sinx | |
| =TGx  |
| cosx | |
Dzieki ICSP
23 paź 16:58