v
zespolony: Postać trygonometryczna liczby zespolonej:
z =
√3 − 1
obliczam moduł:
|z| =
√4 = 2
wyznaczam wartości sinus i cosinus δ:
Wiem że kąt δ jest w 4 ćwiartce więc stosuje wzór 2π − α
0
i dalej nie rozumiem:
| | π | |
mam napisane, że α jest w 1 ćwiartce i z cosinusa wychodzi α = 30stopni = |
| |
| | 6 | |
ale nie rozumiem tego,mógłby mi ktoś to wyjaśnić, skąd mam wiedzieć w ktróej ćwiartce leży α ?
i czemu sinusa kąta się nie liczy ?
odpowiedź jest taka:
| | 11 | | 11 | |
z = 2(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 6 | | 6 | |