anka: Bardzo proszę o pomoc... Przekątne trapezu równoramiennego ABCD (pr AB || pr CD i
|AB|>|CD|) są prostopadłe i przecinają się w punkcie S. Ramiona trapezu mają długość 1 i
|AS| |BS|
----- = ----- = √3
|SC| |SD|
Oblicz długość podstaw i pole danego trapezu.
16 paź 19:58
Adamon55: Z tej proporcji mamy, że jeśli SC=SD=x to AS=BS=x√3
Ponieważ utworzone trójkąty są prostokątne więc np w trójkącie ASD mamy z tw Pita
x2+(x√3)2=12 skąd x=0,5
Teraz w tr ABS obliczamy AB z tw Pita AB2 = 2*(0,5√3)2=1,5 czyli AB=√1,5
oraz w tr CDS CD2=2*0,52=0,5 czyli CD=√0,5
Pole najszybciej obliczysz jako sumę pól tych trójkątów prostokątnych, w których wszystko
mamy.
Powodzenia
17 paź 06:32
anka: nie wiem czy jestem taka tempa ale nie moge tego pojac tzn pewnie zrobiles to dobrze
tylko nie wiem z kad wydedukowales ze te trójkąty są prostokątne

hmmmm
17 paź 22:13