równanie z szeregu geometrycznego
oleksander: czesc ! mam problem z tym zadaniem:
rozwiazac rownanie :
2x+23x+25x+...=2√3
prosze o pomoc. potrzebuje to na jutro...
23 paź 16:06
23 paź 16:07
23 paź 16:17
oleksander: ale nie wiem jak obliczyć ten x...
23 paź 16:18
razor: 22x = (2x)2
podstaw 2x = t, t > 0 i pamiętaj o warunku |q| < 1
23 paź 16:19
oleksander: √3=2x+1
23 paź 16:33
oleksander: jak to rozwiazac ?
23 paź 16:33
pigor: ...np. tak :
√3=2x+1 ⇔ log
23
1/2=log
22
x+1 ⇔
12log
23=(x+1)log
22 ⇔
| | log2 | |
⇔ x+1= 12log23 x= −1+12log32 ⇔ x= −1+ |
| ⇔ |
| | 2log3 | |
| | log2 | | 0,3010 | |
⇔ x= |
| −1= |
| −1= 0,3153−1 ⇒ x ≈ −0,6837 .  |
| | log9 | | 0,9542 | |
23 paź 16:57
oleksander: dziekuje wam bardzo. strasznie podoba mi sie ta strona i wasze odpowiedzi.
a co do tego zadania to myslalem ze wyjdzie jakas liczba wymierna
23 paź 17:36