liczby zespolone, przekształcenie do postaci trygonometrycznej
zuz.: hej, mam problem z takim zadaniem:
z = 1+cosα+i sinα, zapisać z w postaci trygonometrycznej.
| | α | |
więc wyliczam r = √(1+cosα)2+sin2α, które koniec końców wychodzi 2cos |
| |
| | 2 | |
i mam problem z wyliczeniem argumentu.
| | sinα | |
zakładając, że mój argz = β wychodzi mi, że tanβ= |
| i nie mam pojęcia jak odnaleźć |
| | 1+cosα | |
argument. próbowałam podstawić, że sinβ=sinα ⋀ cosβ=1+cosα, ale nie jest to chyba poprawne..
czy mógłby ktoś przedstawić znalezienie argz krok po kroku?
byłabym bardzo wdzięczna
23 paź 15:47
Mila:
| | α | | α | | α | |
1+cosα=1+cos2( |
| )−sin2( |
| )=2cos2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
z=2cos2( |
| )+2sin |
| *cos( |
| )*i⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
z=2cos |
| *(cos( |
| )+i sin( |
| ) ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Dodaj założenie o α.
23 paź 15:59
zuz.: dziękuję bardzo, nawet nie zwróciłam uwagi, że można do tego dojść przez przekształcenia
23 paź 18:14
Mila:
23 paź 18:20
PW: Rysunkowo też było można, zadanie jest "sprytne".
Mamy dwie liczby:
z
1 = cosα + i sinα oraz z = z
1 + 1.
Ponieważ
|z
1| =
√cos2α + sin2α = 1,
a liczba z jest przesunięta względem z
1 "o 1 w prawo", po narysowaniu zobaczymy, że 0, z
1 i z
stanowią wierzchołki rombu o boku 1.
| | α | | α | |
Wniosek: cosβ = cos |
| oraz sinβ=sin |
| , a |z|2 = (przekątna rombu)2 = (tw.kosinusów) |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
= 12+12−2cos(π−a) = 2(1+cosα) = 2·2cos2 |
| , czyli |z| = 2cos |
| . |
| | 2 | | 2 | |
To tylko zabawa, bo takie oczywiste jest, gdy z
1 leży w pierwszej ćwiartce.
23 paź 19:15