ciągłość wielu zmiennych:
mto: | | 1 | |
mamy funkcję f(x,y)= |
| i mamy zbadać jej ciągłość |
| | x2+y2 | |
wyznaczam dziedzinę i co dalej ?
jej dziedziną jest R
2\{0,0}
23 paź 15:42
daras: tzn., że wszędzie indziej jest ciągła
23 paź 15:44
mto: w sensie dziedzinę sam wyznaczyłem, z 0,0 nie jest określona po 0 wypada z dziedziny i tyle tak
?
a na pozostałej części jest ciągłą bo jest złożeniem funkcji elementarnych.
gdyby dołożyć f( ) =0 dla x=y=0 to wtedy z definicji tak ? i tyle ?
23 paź 15:46
Hurwitz: Tak. Twoja jest ciągła.
23 paź 16:39