Potrzebuję pomocy z logarytmów.
Inez: Mianowicie mam problem, z rozwiązaniem takiego typu zadania:
Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu o podstawie 2:
log(z jednej drugiej)3
czy ja to muszę podstawić do tego 0,5=2−1?
23 paź 14:51
J :
| | log23 | | log23 | |
log0.53 = |
| = |
| = − log23 |
| | log2(0.5) | | −1 | |
23 paź 14:57
J :
| | n | |
... zapamietaj przydatny wzór: logambn = |
| logab |
| | m | |
23 paź 14:58
Inez: Dziękuję bardzo, nie miałam tego wzoru. Teraz napiszę resztę przykładów : )) Miłego popołudnia
: )
23 paź 15:04