funkcja liniowa pomocy!
Bezradny007: Funkcja liniowa f(x)= 3ax − b jest malejąca, natomiast funkcja liniowa g(x)= bx − 3a jest
rosnąca. Wykresy funkcji f i g przecinają oś X w tym samym punkcie A. Oblicz odciętą punktu A
oraz wyznacz wzory funkcji f i g wiedząc że ich wykresy są prostopadłe.
Prosił bym o wyjaśnienie po kolei
23 paź 14:38
J :
... z warunków zadania:
a < 0 , b > 0 , a*b = − 1
punkt A(x,0) ... i f(x) = 0 oraz g(x) = 0 ..... z tych danych oblicz a i b ....
23 paź 14:53
J :
... dla wyznaczenia x punktu A , rozwiąż równanie: f(x) = g(x) ...
23 paź 15:06
Bezradny007: No dobra mam, x=−1, b =−3a, a jak obliczyć "a"
23 paź 15:51