oblicz stosując działania na potęgach
mynia : | | 202*6030+2042 | |
oblicz |
| |
| | 2040+6030 | |
13 lis 20:30
13 lis 20:32
mynia : nie wiem czemu wychodzi mi 160000, a niby ma być 400
13 lis 20:33
Nikka: To proste
| 202(6030 + 2040) | |
| = 202 = 400 |
| 2040 + 6030 | |
20
40 + 60
30 upraszcza się
13 lis 20:58
mynia : spoko. tylko co się stało z 202. w ułamku jest 2042
13 lis 21:11
Nikka: 20
42 20
40+2= 20
2*20
40 mnożenie potęg o tych samych podstawach
13 lis 21:13
Nikka: poπ 2042 powinien być znak =
13 lis 21:13
mynia : dzięki Wam bardzo , tzn. że 202*202 = 202 ? tak to wynika 202*6030+2042 202(6030
+ 2040)
13 lis 21:20
Nikka: nie, przy mnożeniu potęg o tych samych podstawach − podstawa pozostaje ta sama
a wykładniki się dodaje
202*202 = 204
od drugiej strony 2042 = 2040+2 = 2040*202
wtedy 202 w liczniku możesz wyłączyć przed nawias, w nawiasie w liczniku otrzymasz dokładnie
to samo wyrażenie co w mianowniku
13 lis 21:24
mynia : ok. dzięki wielkie jeszcze raz. ale i tak nie rozumiem. licznik
202* 6030 +2042= 202(6030+2040). i co się 202?
13 lis 21:40
Nikka: wyłączyłaś wspólny czynnik przed nawias − właśnie 202
13 lis 21:42
mynia : jeszcze raz wielkie dzięki. mam drugie zadanie . czy dobrze?
| 22*63+26 | | 22(33*23)+26 | | 22+26 | |
| = |
| = |
| =22=4 |
| 24+63 | | 24+(33*23) | | 24 | |
13 lis 21:52
Nikka: w liczniku powinno być 22(63 + 24)
z mianownikiem nic nie musisz robić, upraszcza się z wyrażeniem w nawiasie w liczniku
potrafisz wyłączać wspólny czynnik przed nawias ?
13 lis 21:58
mynia : niestety nie, nie pamiętam o co chodzi
13 lis 22:02
Godzio:
| 22*63+26 | | 22*33*23+26 | |
| = |
| =
|
| 24+63 | | 24+33*23 | |
| 22*33*23+26 | | 25(33+2) | |
| = |
| = 4
|
| 24+33*23 | | 23(2+33) | |
wynik jest dobry tylko zapis średnio
13 lis 22:06
Nikka: jeśli masz np. 4x
2 + x to możesz wyłączyć x przed nawias, x piszesz przed nawiasem a w
nawiasie
4x + 1 ( bo 4x
2 podzielone przez x równa się 4x i x podzielone przez x równa się 1)
x(4x+1)
(jeśli byś wykonała mnożenie x razy 4x+1 to musisz otrzymać wyrażenie początkowe)
podobnie w Twoim ostatnim przykładzie skoro 2
2 wyłączasz w liczniku jako wspólny czynnik
przed nawias to 2
2*6
3 podzielone przez 2
2 podzielone daje 6
3, 2
6 podzielone
| | 26 | |
przez 22 daje 24 bo |
| = 26−2 = 24 |
| | 22 | |
13 lis 22:08
mynia : już wiem o co chodzi . jeszcze raz bardzo dziękuję
13 lis 22:13
Nikka: 
jeszcze jedno info − przy dzieleniu potęg o tych samych podstawach, podstawa pozostaje bez
zmian, a wykładniki odejmujemy
13 lis 22:15
13 lis 22:24