granice
Bartek: Czy ten szereg jest zbieżny:
| | nn | | 1 | |
∑ |
| n+12*tg |
| |
| | (n2+n+3) | | √n | |
| | n+1 | |
oczywiście |
| jest potęgą. |
| | n | |
Rozwiązuję go kr. porównawczym, a potem cauchiego, ale wychodzi mi , że granica jest równa 1,
więc głupoty jakieś.
23 paź 14:11
Bartek: | | n+1 | |
sory, chciałem powiedzieć, że potęgą jest |
|   ! |
| | 2 | |
23 paź 14:13
daras: a czy granica = 1 jest głupia?
23 paź 14:27
Bartek: Nie jest, ale 1 oznacza, że jest sytuacja nie rozstrzygnięta, a skoro tak jest, to trzeba tę
zbieżność lub rozbieżność jakoś inaczej wykazać. Niestety nie wiem jak.
23 paź 14:29
Bartek: | | 1 | | 1 | |
Jak robię m. porównawczą tg |
| =< |
| , i liczę dalej causzim, to wychodzi mi granica |
| | √n | | n | |
0, a jak robie na odwrót (tzn.badam zbieżność), to mi wychodzi 1. Dlatego piszę, że głupoty mi
jakieś wychodzą.
23 paź 14:31
Bartek: Błagam! Pomóżcie.
23 paź 14:33
Bartek: No to ja odświeżam.
23 paź 14:37
Bartek: | | 1 | |
Okej, to mam pytanie. Od czego jest większy tg |
| ? |
| | √n | |
23 paź 14:51
Hurwitz: Zapisz porządnie jaki ciąg sumujesz.
23 paź 15:14
23 paź 15:18
Bartek: Okej, to teraz porządnie:
| | nn | | 1 | |
∑ |
| (n+1)/2*tg |
| |
| | (n2+n+3) | | √n | |
I teraz daje m. porównanwczą z tg, a potem caushi. Tylko, że gdy rozpatruje rozbieżność, to
wychodzi mi granica 0. I właśnie tego nie rozumiem.
| | 1 | | 1 | |
Kierowałem się taką nierównością: tg |
| ≥ |
| |
| | √n | | n | |
23 paź 15:25
Hurwitz: Napisz, gdzie ma być "(n+1)/2".
23 paź 15:30
Bartek: Poza tym tu nie chodzi o sumowanie, tylko badanie zbieżności lub rozb.
23 paź 15:30
Bartek: "(n+1)/2" jest potęgą mianownika (n2+n+3). Sory, nie umiałem tego czytelniej napisać.
23 paź 15:32
Bartek: Moim zdaniem tutaj trzeba badać rozbieżność, ale ilekroć ją badam, granicę dostaję 0, i weź tu
licz...no
23 paź 15:32
Bartek: Okej, dzięki, już rozwiązałem. Faktycznie jest rozbieżny.
23 paź 15:40
Hurwitz:
| | nn | | 1 | |
gdzie an to to co sumujesz, a bn= |
| |
| . |
| | (n2+n+3)(n+1)/2 | | √n | |
Ta granica to 1; stąd (ilorazowe kryterium porównawcze)
∑a
n zbieżny ⇔ ∑b
n zbieżny.
Potem upraszczamy dalej b
n...
23 paź 15:49