pary liczb calkowitych
Marcin09: wyznacz wszystkie pary liczb calkowitych, ktore spelniaja rownanie xy + x + 2y = 2
13 lis 20:16
Godzio: xy+2y=2−x
y(x+2)=2−x
| | 2−x | | 2+x | | 2x | | 2x | |
y= |
| = |
| +(− |
| ) = 1− |
|
|
| | x+2 | | 2+x | | 2+x | | 2+x | |
| | 2x | |
podstawiamy pod x liczby przy, takie przy których wynik z |
| jest całkowity :
|
| | 2+x | |
x=0
y=1
x=2
y=0
13 lis 20:23
Bogdan:
To nie są wszystkie rozwiązania. Wszystkich rozwiązań jest 6 par.
13 lis 20:29
Godzio: no tak

ale czy wszystko musi byc podane na tacy ?
do tego dojdą ujemne i będzie
13 lis 20:34
Godzio: i Marcin pamiętaj że x≠−2
13 lis 20:35
Bogdan:
Inny zapis kojarzący się z funkcją homograficzną i ułatwiający znalezienie wszystkich
rozwiązań.
| | −x + 2 | | 4 | |
y = |
| ⇒ y = |
| − 1, x ≠ 2. |
| | x + 2 | | x + 2 | |
W liczniku jest liczba 4, w mianowniku powinna być liczba będąca dzielnikiem 4: ±1, ±2, ±4.
x + 2 = 1 ⇒ x = −1
x + 2 = −1 ⇒ x = −3
x + 2 = 2 ⇒ x = 0
Itd.
13 lis 20:49
Marcin09: a czemu potem y (jak juz jest y = i tu ulamek) tak sie rozpisuje i dlaczego tak jest, bo nie
rozumiem..
13 lis 20:50