zespolone
Robaczek: Jak zrobić z tego równanie elipsy?
√x2−2 x+y2+1+√x2+2 x+y2+1= 3
23 paź 00:40
AS: Przenieś jeden pierwiastek na drugą stronę,podnieś
obie strony do kwadratu.
Uporządkuj tzn. zostaw na jednej stronie pierwiastek,resztę
na drugą stronę i ponownie do kwadratu.
23 paź 10:34
Robaczek: (
√x2−2x+y2+1)
2=(3−
√x2+2x+y2+1)
2
(x−1)
2+y
2=(3−
√x2+2x+y2+1)
2
P=10+2x+x
2+y
2−6
√( 1+x)2+y2)
L=x
2−2x+y
2+1
Po redukcji
−4x−9=−6{(1+x)
2+y
2}
i to znów potęgować?
81+72 x+16 x
2=36+72 x+36 x
2+36 y
2
Po redukcji

45−20 x
2−36 y
2
gdzie się machnąłem..
23 paź 12:21
Robaczek: OK sam się spostrzegłem wynik to:
20 x2+36 y2 = 45
23 paź 12:24
Robaczek: Dzięki Ci bardzo AS bez Ciebie bym nie zrobił
23 paź 12:24