funkcja kwadratowa
inqqq : Funkcja kwadratowa f opisana wzorem f(x)=−0,5x2 +x+a2−4 , gdzie a jest parametrem (a∊R)
a) wykaż na podstawie definicji, że funkcja jest malejąca w przedziale (1+∞) dla dowolnego a ∊R
b) wyznacz wartość parametru a, wiedząc, że różnica miejsc zerowych funkcji f wynosi 10
23 paź 00:21
Janek191:

a)
f(x) = − 0,5 x
2 + x + a
2 − 4; a ∊ℛ
−0,5 < 0 więc ramiona paraboli są skierowane ku dołowi
| | b | | − 1 | |
p = − |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2* 9−0,5) | |
zatem f maleje w przedziale ( 1 ; +
∞ )
b)
x
1 − x
2 = 10
więc
| − b − √Δ | | − b + √Δ | |
| − |
| = 2√Δ = 10 ⇒ √Δ = 5 ⇒ Δ = 25 |
| − 1 | | − 1 | |
1 − 4*(−0,5)*( a
2 − 4) = 25
1 + 2*(a
2 − 4) = 25
2a
2 − 8 = 24
a
2 − 4 = 12
a
2 = 16
a = − 4 lub a = 4
===============
Dodatkowo − wykres funkcji dla a
2 = 16
23 paź 08:24
J:
ad a) ... to nie jest wykazanie monotoniczności na podstawie definicji...
23 paź 09:50