aa
Hugo: pomagacie z chemią


Obliczyć ile moli tlenu i ile gramów tlenu zawiera 0,3 g H2O.
22 paź 23:33
Hugo: 2 x H − 2u
O − 16u
Masa czasteczki = 2+16=18
16/18= 88%
zatem:
0,3g*0,88=0,264g ?
co do molu...
1 mol = 16g/mol
x mol = 0,3 * 0,88 g/mol ?!?!? wyjdzie to samo
22 paź 23:39
Hurwitz: Ja pomagam bez chemii. Jestem czysty
23 paź 09:35
AcidRock: Jaki kierunek studiujesz, że macie chemię?

Ja proponuję takie rozwiązanie:
1. Obliczenie, ile moli H2O stanowi 0,3 g H2O.
18 g H2O −−−−− 1 mol H2O
0,3 g H2O −−−−− x
1
x
1 = 0,0167 mol
2. Obliczenie, ile moli O2 zawiera 0,0167 mol H2O.
1 mol H2O −−−−− 1 mol O
0,0167 mol H2O −−−−− x
2
x
2 = 0,0167 mol
3. Obliczenie, ile gramów tlenu zawiera 0,0167 mol O.
1 mol O −−−−− 16 g O
0,0167 mol O −−−−− x
3
x
3 = 0,2672 g
Jeśli coś jest niejasne, pisz.
23 paź 09:42
Kacper: Witam. Zgadzam się z wiadomością Acida Rocka i myślę że takie same obliczenia będę robił na
jego co były teraz robione dziękuję.
23 paź 10:16
Hugo: Jednak nie, nie zgadzam się, wymyśl coś w temacie mol O
23 paź 10:17
AcidRock: Co do Twoich obliczeń Hugo...
Masę tlenu obliczyłeś dobrze (jest tylko mały błąd przybliżenia), ale sposób rozwiązania jak
najbardziej poprawny.

A żeby obliczyć liczbę moli O, robisz tak, jak ja w punkcie 3.
| | m | |
Albo ze wzoru: n = |
| , gdzie: |
| | M | |
n − liczba moli
m − masa
M − masa molowa
23 paź 10:54
Asay: Hugo takich rzeczy nie umiesz będąc na studiach

Przecież to całe trzy lata jest klepane
w liceum zarówno na chemii jak i na fizyce.
23 paź 14:51