nierówność - wartość bezwzględna
Katarzyna: Rozwiąż nierówność |2x+10| − |x−4| < 2x + 7 korzystając z następującego warunku x należy do
(−5,4)
13 lis 19:54
BiebrzaFun : 2x+10 dla x∊(−5,4) jest >0 czy <0
x−4 dla x∊(−5,4) jest >0 czy <0?
13 lis 20:04
Katarzyna: super, dziekuje

x nalezy do (−5,1) ?
13 lis 20:09
BiebrzaFun : nie,odpowiedz na pytania
13 lis 20:11
Katarzyna: 1) jest >0
2) jest <0
nie?
13 lis 20:14
BiebrzaFun : tak,tam gdzie jest jest >0 opuść moduł bez zmian znaku,gdzie jest <0 opuść moduł zmieniając
znak
2x+10−(4−x)<2x+7
2x+10−4+x<2x+7 teraz rozw.
13 lis 20:19
ula:

to co pod wartością b. przyrównaj do 0, wyjdzie ci −5 i 4
rozparzmy jak zachowuje się nierówność dla 3 przypadków
1) x=(−∞;−5>
−2x−10+(x−4)<2x+7
x>7
x=zbiór pusty
2) x=(−5;4)
2x+10+(x−4)<2x+7
x<1
część wspólna to x=(−5;1)
3)x=<4;∞)
2x+10−(x−4)<2x+7
x>7
część wspólna to x>7
odp: x=(−5;1)v(7;∞)
13 lis 20:20
BiebrzaFun : x<1 koniec
13 lis 20:22
Katarzyna: i tak własnie zrobiłam i mi wyszło (−5,1), tak samo jak w odp. jest, wiec nie wiem..
13 lis 20:22
BiebrzaFun : ula,w treści zad. był tylko przedział (−5,4) ,pod 1) zrobiłaś błąd
13 lis 20:26
BiebrzaFun : w odp.jest (−5,1) ponieważ x∊(−5,4) i x<1 ⇒x∊(−5,1)
13 lis 20:29
Katarzyna: dziekuje
13 lis 20:43