3 zadanka
Matik: Mam 3 zadanka i nie jestem pewien czy dobrze je zrobiłem
1) Zbadaj wzajemne położenie okręgów o danych równaniach
x2+6x+y2−2y−8=0 i x2−8x+y2−4y+12=0
2) Wyznacz rownanie okregu ktorego srodek lezy na prostej l: x−y+3=0, jeśli punkty A= (1,0) i
B= (−1,4) leżą na tym okręgu
3) Wyznacz równanie okęgu o środku S= (−1,2) stycznego do okręgu x2+2x+y2+10y+1=0
22 paź 22:44
PW: 1) Wzajemne położenie okręgów ustalamy badając jakie mają promienie i środki, czyli odpowiednio
przekształcając podane równania. Jeżeli odległość środków
− jest równa sumie promieni, to okręgi są styczne zewnętrznie
− jest równa różnicy promieni, to ...
i tak dalej.
23 paź 09:48
J :
2) skoro środek leży na prostej : x − y + 3 = 0, to ma współrzędne: S(x,x+3) ....
23 paź 10:00
J :
3) ... popatrz na komentarz PW ....
23 paź 10:01
Matik: Ok dzieki
23 paź 12:57
Matik: W drugim jednak mam blad i nie wiem jak go zrobic jesli ktos by mogl rozwinac jak mam zrobic to
dalej
23 paź 14:49
J :
... masz 3 niewiadome ... xs, ys, r .. i trzy równania.... więc gdzie problem ?
(1 −x)2 + (0−y)2 = r2
(−1 −x)2 + (4−y)2 = r2
y = 3x
23 paź 15:19
J :
...y = x + 3 ... oczywiście...
23 paź 15:30