matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż wyrażenie na czynniki
Wiciu:
25(x−1)
2
−9(2+x)
2
mam pewien problem z tym zadaniem, był by ktoś w stanie rozwiązać to zadanie krok po kroku, Dziękuje
22 paź 22:31
3Silnia&6:
a
2
− b
2
= (a−b)(a+b) 25(x−1)
2
− 9(2+x)
2
= (5x − 5)
2
− (6 + 3x)
2
= [(5x−5) + (6+3x)] * [(5x−5) − (6+3x)] = (8x+1)(2x−11)
22 paź 22:43