Ciągłość funkcji w zbiorze
Nowa: Mam zagwostkę z takim zadaniem, pomóżcie, proszę
Wykaż, że równanie 3x5 +5x3 + 1 = 2x4 + 6x2 +√2x ma rozwiązanie należące do przedziału
(0, 1)
22 paź 22:24
ICSP: Zdefiniuj wielomian :
w(x) = 3x5 − 2x4 + 5x3 −6x2 − 2√x + 1
Zauważ, że w(0) = 1 > 0 oraz w(1) = −1 <0
zatem na mocy twierdzenia Darobux, w(x) ma przynajmniej jeden pierwiastek w przedziale (0 ; 1)
22 paź 22:28
22 paź 22:31
Nowa: ICSP i to wszystko ? Trochę nie załapałam dlaczego z √2x ty napisałes 2√x
22 paź 22:45
ICSP: nie tu pierwiastek wstawiłem, popraw już samodzielnie
22 paź 22:48
Nowa: to wyjdzie w(1) = 1 − √2
ale dalej nie wiem jak to wykazuje że równanie ma rozwiązanie należące do przedziału :c
22 paź 22:54
22 paź 22:56
Nowa: ok dziękuję już połapałam
22 paź 23:02