Prawdopodobieństwo
fdsf: Ze zbioru:{x:x=10a+b i a∊N+ i a≤9 i b∊N b≤9} wylosowano dwie liczby (bez zwracania). Jakie jest
prawdopodobieństwo że ich suma jest równa 120?
Mam problem , ktore liczby nie moga sie powtarzac?
jesli mamy
x1+x2=120
x1=10a1+b1
x2=10a2+b2
"x1≠x2" ? czy moze a1≠b1 oraz a2≠b2?
Proszę o pomoc
J :
...wyznacz wszystkie liczby zbioru A :
.....10,11,12,13...,19
.... 20,21,21,.......,29 itd... ilość tych liczb to :IΩI
znajdź pary spełniające warunek: x
1 +x
2 = 120 lub x
2 + x
1 = 120 ...
| | IAI | |
ilość tych par to IAI .... potem ; P(A) = |
| |
| | IΩI | |