Wiedząc że,
Pitrek: Wiedząc że, sinα * cosα =
14, oblicz wartość wyrażenia (2sinα − 2cosα)
2.
Nie wiem z których własności fukcji trygonometrycznych tutaj skorzystać
22 paź 21:53
fdsf: | | 1 | |
(2sina−2cosa)2 = 4sin2a − 8sinacosa + 4cos2a = 4sin2a + 4cos2a −8 * |
| = |
| | 4 | |
= 4(sin
2a+cos
2a)−2=4*1−2=4−2=2
22 paź 21:57
ICSP: Tylko i wyłącznie z jedynki trygonometrycznej.
22 paź 21:58
Pitrek: a jeszcze jakbyś wytłumaczył co skąd się wzięło bo nie bardzo kumam − to byłym wdzięczny − nie
chce tak na sucho bez zrozumienia przepisywać
22 paź 22:02
fdsf: początek wyliczyłem potęge (wzor skroconego mnozenia) potem widzimy ze mamy 8sinacosa a sam
napisales ze "wiedzac ze sinacosa=1/4 wiec 8*1/4=2
potem 4 wrzucilem przed nawias a w srodku mi sie pojawilo (sin
2a+cos
2a)
a jak dobrze wiemy sin
2a+cos
2a=1
22 paź 22:11
Pitrek: dziękuje ci bardzo
22 paź 22:13