Stereometria. Kula.
Martiminiano.: Kulę o promieniu 3 cm przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami w taki sposób, że dzieliły
one średnicę tej kuli prostopadłą do tych płaszczyzn na trzy równe odcinki. Oblicz pole
każdego z otrzymanych przekrojów. Proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Nie proszę o gotowe rozwiązanie, skory jestem sam pomyśleć, proszę o podpowiedzi, które
umożliwią mi wykonanie tego zadania.
22 paź 21:24
daras: Czysta geometria : średnica podzielona na 3 części więc odcinki mają po 2 cm. Wiedząc to,
wyznacz promień tych wycinków a potem podstaw do wzoru na pole koła.
22 paź 21:30
daras: Jak skończy sie "na dobre i złe to policzę i porównamy wyniki
22 paź 21:32
daras:

masz wyznaczyć x a potem podstawić do: P = πx
2
proste ?
22 paź 21:43
Mila:

Podpowiedź.
|OD|=1
|KO|=3
22 paź 21:44
Martiminiano.: Teraz bardzo proste. Dziękuję bardzo. Nie zauważyłem prostej zależności z promieniem. Niestety
geometria nie jest moją mocną stroną.
22 paź 21:45
Martiminiano.: Ale jakbyście robili mi rysunki do każdego zadania, to nie byłoby z żadnym problemu
22 paź 21:45
Mila:
22 paź 21:50
daras: na mnie nie licz, z rysunków miałem ledwo tróję
22 paź 21:58