liczby zespolone
deni: Z7= z−
Po prawej z− = sprzezenie liczby z
Prosze o pomoc
22 paź 21:15
Mila:
z7=z− /*z
z8=|z|2
z8−|z|2=0
(z4−|z|)*(z4+|z|)=0
(z4−|z|)=0 lub (z4+|z|)=0
próbuj dalej
22 paź 21:31
deni: Prosze o dalsze rozwiazanie bo mam metlik w glowie, sprowadzic do postaci z= x +iy?
22 paź 22:49
Hurwitz: Postać trygonometryczna: z= r(cosα + i sinα)
z
8 = r
8 (cos8α + isin8α)
Stąd
z
8=|z|
2 ⇔ r
8 (cos8α + isin8α) = r
2(cos 0 + isin0) ⇔ r
8=r
2 ∧ 8α = 2kπ ⇔
| | 2kπ | |
⇔ (r = 1 ⋁ r=0) oraz α= |
| , k=0,1,2,3,4,5,6,7 |
| | 8 | |
| | 2kπ | | 2kπ | |
Odp: z=0 ⋁z=cos |
| + i sin |
| , k=0,...,7 |
| | 8 | | 8 | |
22 paź 23:03
Mila:
dokończenie
21:31
z
4=|z|
z=0 lub z=1 lub z=−1 lub z=i lub z=−i w pamięci obliczyłam
lub
z
4=−|z| rozpisać ,z=x+iy ale w rachunkach możesz się pogubić.
lub
lub
lub
Bardziej ekonomiczny sposób Hurwitza .
Można też wykorzystać postac wykładniczą liczby zespolonej.
23 paź 00:00
Niko: W jaki sposób wykorzystać postać wykładniczą ?
25 paź 16:15
kerajs:
r
7e
i7α=re
−i(α+k2π)
r
7=r ⋀ 7α=−α+k2π
25 paź 20:19