Logarytmy
Janusz: Witam, mam straszny problem z dwoma logarytamami..

a) log
p{3} 8 * log
4 81
b) 2
5−1/3 log
2 27
1/3 to jedna trzecia
w drugim przykladzie wszystko jest w potedze dwojki
z gory dziekuje za pomoc
22 paź 21:11
Janusz: bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc, nawet za wskazowki abym sam mogl zrobic te przyklady:<
22 paź 21:21
PW: Ah, gdyby tylko takie problemy niosło życie ...
| 1 | | 1 | | 1 | |
| log227 = |
| log233 = |
| ·3log23 = log23 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
2
5−log23 = 2
5 : 2
log23 = 2
5 : 3
22 paź 21:22
ICSP: Wzory :
log
a b * log
b a = 1
Oczywiście musza być poprawnie określone.
22 paź 21:23
52: a)
| | 2 | |
log√3 8 * log 4 81= 6log3 2 * 2log2 3 = 6log3 2 * |
| = 6*2 = 12 |
| | log3 2 | |
22 paź 21:24