Porównanie liczb z potęgami
James0n: Porównaj liczby E = 620 i E = 2714
Nie mogę wpaść na żaden pomysł i chętnie przyjmę pomoc wraz z wytłumaczeniem emotka
22 paź 20:47
Saizou :
załóż np, że
6
20>27
14 /:27
14
| | 2 | |
66•( |
| )17>1 i dalej co byś zrobił ? |
| | 9 | |
22 paź 20:49
James0n: Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Zadanie dziwnie odbiega od tego co robiliśmy na
lekcji.
22 paź 20:58
PW: Ja bym obliczył logarytmy
log
2E
1 = 20 + 20log
23
log
2E
2 = 28log
23
log
2E
1 − log
2E
2 = 20 − 8log
23
− chyba nietrudno pokazać czy prawa strona jest większa od log
21, czy mniejsza.
22 paź 21:05
PW: Ósemkę mi zżarło w ostatnim wierszu.
22 paź 21:05
PW: No i jeszcze gdybym się nie mylił w rachunkach ...
log22714 = 14log233 = 42 log23
22 paź 21:09
James0n: Hmm.. logarytmów jeszcze nie mieliśmy. Możliwe, że źle przepisałem przykład bo powinien on być
znacznie łatwiejszy do rozwiązania. W każdym razie dziękuje za chęć pomocy.
22 paź 21:12
PW: A ja mam popularną chorobę wynikającą z nadmiaru wiedzy
| | E1 | | 220320 | | 220 | |
|
| = |
| = |
| |
| | E2 | | 342 | | 322 | |
− widać jak byk, że
22 paź 21:17
ICSP: 620 = 320 * 220 < 320 * 320 = 340 < 342 = (33)14 = 2714
22 paź 21:19
James0n: Ahh.. teraz wszystko jasne! Wielkie dzięki
22 paź 21:21
James0n: Najpierw zobaczyłem komentarz PW, ale Tobie ICSP także dziękuje
22 paź 21:23