rozłóż na czynniki
Wiciu: a) (3−x)
2 − 25
b) (2x + 1)
2 − (x + 5)
2
Mam problem z tymi zadankami, prosił bym aby ktoś zrobił to zadanko krok po kroku i mi to
wytłumaczył

, dziękuje
22 paź 20:19
Mila:
a2−b2=(a−b)*(a+b)
(3−x)2−52=(3−x−5)*(3−x+5)= (−x−2)*(−x+8)
b) podobnie , napisz, sprawdzę.
22 paź 20:26
Wiciu: b) (2x +1)2 − (x + 5)2 = (2x+1+x+5)*(−2x−1−x−5) = (3x+6)(−3x−6) = 3(x+2)3(−x−2)
22 paź 20:41
3Silnia&6: 2x+1 zostawiasz w drugim czynniku. (zrobiles −2x−1−x−5, ma byc 2x+1−x−5).
22 paź 20:49
Mila:
Czyli ma być tak:
(2x +1)2 − (x + 5)2 =
=(2x +1−(x+5))*((2x +1)+(x+5))=
=(2x+1−x−5)*(2x+1+x+5)=
=(x−4)*(3x+6)=3*(x−4)*(x+2)
22 paź 20:57
Wiciu: Mila dzieki wielkie juz zatrybiłem
22 paź 21:01
Mila:
To rozwijaj się dalej.Powodzenia.
22 paź 21:03