Lokaty
ania: Firma lokuje 3000zł na 2 lata. Jakie musi być oprocentowanie tej lokaty, aby firma wypłaciła
6000 zł po upływie terminu lokaty? Oblicz metodą oprocentowania złożonego. (w odpowiedzi jest
wynik 51%)
22 paź 20:16
bcd: A nie 41%?
22 paź 20:21
bcd: No boooooo, zakładamy kapitalizację złożoną z góry. No i jeszcze takie założenia, jak to, że
okres stopy jest roczny, kapitalizacja też roczna.
ilość kapitalizacji (n)= 2, r − roczna stopa procentowa, K0 =3000, K2=6000
K2=K0(1+r)2
6000=3000(1+r)2 => r= −1−√2 (sprzeczne, bo r≥0) lub r= √2−1 ≈ 41%
22 paź 20:25
ania: 41 przepraszam za pomyłke i dziękuje bardzo za rozwiązanie
22 paź 20:33