Zbadac istnienie ekstremów w zaleznosci od wartosci parametru a. Znalezc punkty
Mateusz: Dana jest funkcja
f(x; y) = axy4− x2y −xy2
Probowałem kilka razy i nie potrafie rozwiązać..
22 paź 20:06
Sonia: to samo pytanie, jest ktos w stanie rozwiazac to zadanie?
22 paź 22:54
J :
..zacząć trzeba od policzenie pochodnych cząstkowych : f'x oraz f'y ...
..pokażcie swoje obliczenia ...
23 paź 10:59
Sonia: f'x = 4y − 2xy − y
f'y = 4x− x2 − x2y
jest dobrze?
23 paź 11:15
J :
f'x
...nie , co się stało z a ? ... (pierwszy człon pochodnej) ... ostatni człon zły ..
23 paź 11:24
Sonia: nie umie tego rozwiazac...
23 paź 11:34
J :
| | a | |
f'x = |
| y −2xy − y2 ... policz f'y |
| | 4 | |
23 paź 11:36
Sonia: f'y = a4x − x2 − x2y
23 paź 11:40
Sonia: nie wiedziała co zrobić z tym parametrem a
23 paź 11:42
J :
..teraz uklad równań:
f'x = 0
f'y = 0 .... i od pierwszego równania odejmij drugie ...
23 paź 11:43
Sonia: nie umie tego zrobic..
23 paź 11:59
J : ...domyślam się,że studiujesz .... chodzisz na ćwiczenia ....?
23 paź 12:00
Sonia: mam mieć dopiero z tego, ale nietstey musze juz to miec na pewien projekt
23 paź 12:03
J :
..chyba żartujesz, jak masz coś mieć na pewien projekt, jak o tym czymś nie masz o tym
zielonego pojęcia ...
23 paź 12:09
Sonia: tylko ten projekt jest dopiero na za 2 mieaice.. mniesza z tym. ale wole juz sie pomalu do tego
uczy robic
23 paź 12:12
J :
a miałaś już ćwiczenia z badania ekstremum funkcji dwóch zmiennych..?
23 paź 12:14
Sonia: no mowie że nie.
23 paź 12:15
Sonia: potrafi ktos to rozwiazac dalej bo dalej nad tym sie glowie.
25 paź 12:02