Zespolone liczby
Robaczek:
Mógłby mi ktoś rozjaśnić jak rozwiązać to?
Mam pomysł, ale to jest zły pomysł, dlatego przyszedłem tu się zapytać.
1. licznik skrócony wzór mnożenia i mianownik to samo i potem się bawić.
Jak szybko to rozwiązać
22 paź 19:55
Robaczek: Nie musi być rozwiązanie, a jedynie metoda. Reszte google mi podpowie
22 paź 20:02
bcd: Pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika. Zabawa będzie troszkę z podnoszeniem do
potęgi..., no ale w podstawówce nie jesteś. A mianonik tak ładnie wyjdzie... 8 bodajże.
22 paź 20:05
PW: A co to znaczy w tym wypadku "rozwiązać "? Rozwiązuje się równania (albo w wersji potocznej
zadania, które mają podane polecenie).
22 paź 20:05
Robaczek: PW wybacz, chodziło o przedstawienie tego w postaci kanonicznej.
bcd jest szybsza metoda, ale zapomniałem jaka..
22 paź 20:06
PW:
(1−i)
2 = 1
2 − 2i + 1
2 = −2i
(1+i)
2 = 1 + 2i + i
2 = 2i
| (1−i)3 | | (1−i)2 | 1−i | | −2i | 1−i | | 1−i | |
| = |
|
| = |
|
| = − |
| |
| (1+1)3 | | (1+i)2 | 1+i | | 2i | 1+i | | 1+i | |
i teraz pomnożyć licznik i mianownik przez (1−i).
22 paź 20:15
Robaczek: No dobrze, ale dla takiego jak:
| | √3+i | |
( |
| )12 nie ma sensu tak robić. |
| | 1−i | |
Zatem jak dojść do kanonicznej?
22 paź 20:24
PW: Próbować innych sztuczek, sprawdzałeś ile to jest (√3+i)3
22 paź 20:31
Robaczek: Spróbuje zrobić z tego postać trygonometryczną, powinno wyjść

Wracam niedługo
22 paź 20:33
bcd: No przecież... pan de Moivre taki zapomniany! Dzięki za pomysł. Chyba też muszę nad tym dziś
posiedzieć.
22 paź 20:35
Robaczek: Co do tego PW co zrobiłeś można było zrobić inną trochę metodą.
| | (1−i)2 | |
W nawiasie polecieć przez sprzężenie ii wychodziło ( |
| )3 i z tego już prosta droga |
| | 2 | |
bo się wszystko skraca

Biorę się za to następne
22 paź 20:39
Robaczek: Może was to zainteresuje może nie.
Zrobiłem to łopatologicznie:
licznik−> ((2
√3i+2)
2)
3=(−8+8
√3i)
3=4096
mianownik −> ((1−j)
2)
6=(−2i)
6=−64
Zapewne zaraz z czymś będę miał jeszcze problem także tego zaraz wracam
22 paź 21:32
Robaczek: Mam teraz pytanie:
Jak liczba zespolona jest w takim nawiasie
|a+ib| to co to oznacza?
22 paź 21:39
Robaczek: Wiem już, głupieje po kilku godzinach matematyki, przepraszam.
22 paź 21:42
Robaczek: Tutaj już sensu nie widzę by robić łopatologicznie.
(1 − 2j)12 dlatego przyjmę każdą propozycję?
22 paź 22:03
bcd: |z|=|a+ib| to moduł liczby zespolonej
iiiii |z|=
√a2+b2
22 paź 22:19
Mila:
[(1−2i)2]6= (1−4i−4)6=(−3−4i)6=(3+4i)6=[(3+4i)3]2=
=(27+3*9*4i+3*3*(4i)2+(4i)3)2=
=(27+108i−144−64i)2=
=(−117+44i)2=
i licz do końca
22 paź 22:27