Proszę o pomoc :)
Agnieszka: Gubię się w obliczeniach....

[(3−
√5)
1/2 + (3+
√5)
1/2)
−2 x (
278)
1/3 − 28
0]
22 paź 19:24
PW:
| | 1 | |
(a+b)−2 = |
| − spokojnie policz to na boku i podstaw |
| | (a+b)2 | |
a = (3−
√5)
1/2, b = (3+
√5)
1/2
22 paź 19:29
Agnieszka: 1(3−p5+3+p5)2=162=136 ? Chyba jednak źle to mi wyszło..
22 paź 19:37
Agnieszka: dobra, zapomniałam... jeszcze raz!
22 paź 19:38
Agnieszka: (3−√5)1/2 jak policzyć to?
22 paź 19:38
5-latek: Jest taki wzor a1/2= √a nasze a= 3−√5
22 paź 19:43
PW: "to do kwadratu jest równe 3−√5, a iloczyn "to razy tamto" ma pod pierwiastkiem znowu inny
wzór:
(x−y)(x+y) = x2−y2
22 paź 19:45