Ze zbioru cyfr {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy bez zwrotu k elementów..
bles: Ze zbioru cyfr {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy bez zwrotu k elementów, które tworzą
liczbę L=C1C2C3. Zakładamy, że wszystkie możliwe do otrzymania w ten sposób liczby są
jednakowo prawdopodobne. Obliczyć prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba L < 444.
Pomocy, nie rozumiem kompletnie
22 paź 19:21
PW: Chyba losujemy 3 elementy, a nie jakieś k.
22 paź 19:25
bles: właśnie k , nie 3
22 paź 19:27
PW: A co oznacza
C1C2C3
− przypadkiem nie trzy cyfry zapisu dziesiętnego liczby L?
A zapis L < 444 nie oznacza, że szukane liczby mają być co najwyżej trzycyfrowe?
22 paź 19:33
bles: chyba tak, masz racje
22 paź 22:22
Mila:
|Ω|=9*9*8 tyle jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach
A− Liczba trzycyfrowa o różnych cyfrach mniejsza od 444
1) cyfra setek 1, 2,3 wszystkie liczby będą mniejsze od 444
(1xx) druga cyfra ze zbioru {0,2,3,4,5,6,7,8,9} na 9 sposobów, trzecia na 8 sposobów
1*9*8=72
=============
razem :3*72=216
2) cyfra setek 4 i rozważamy kolejno cyfry dziesiątek
(41,x) cyfra jedności na 8 sposobów
(42,x) cyfra jedności na 8 sposobów
(43,x) cyfra jedności na 8 sposobów
Razem: 3*8=24
Łącznie:216+24=240
22 paź 23:03
bles: mila chyba coś ci się bardzo pomyliłio
23 paź 11:01
bles: a nie przepraszam to ja
23 paź 11:01