Rownania i nierownosci
Karol: Mam nierownosc, ale nie wiem co mam z nia zrobic
(2x−1)
2 − 9(x−1)
2 = 4−x
2x
2−4x+1 − 9(x
2−2x+1) = 4−x
2x
2−4x+1−9x
2+18x+x=4−1+9
−7x
2−15x=12
−7x
2−15x−12=0
i teraz, zeby obliczyc Δ, to mam to odwrocic zeby bylo 7x
2+15x+12

?
a druga nierownosc, z ktora nie wiem co zrobic to x(1−3x)<0
po mnozeniu mam x−3x
2<0 to też liczyć jako rownosc kwadratowa?
z gory dziekuje za pomoc i wytlumaczenie
22 paź 18:42
5-latek: Druga nerownosc
x(1−3x)<0
| | 1 | |
Popatrz masz miejsca zerowe x=0 i 1−3x=0 to −3x=−1to x= |
| |
| | 3 | |
Patrzymy wspolczynnik przy x
2=−3czyli <0 wiec ramiona paraboli w dol
Masz miejsca zerowe ramiona w dol weic rysujesz sobe przyblizony wykres i widzisz ze ta
| | 1 | |
funkcja jest <0 dla x nalezy (−oo,0)U( |
| ,oo) |
| | 3 | |
22 paź 18:52
5-latek: Piewszego rownania nie liczylem ale skoro tak wyszlo to liczysz tak jak napisales
22 paź 18:54
Karol: Aha! Czyli wystarczylo wyznaczyc miejsca zerowe. Dzieki!
22 paź 19:03