Funkcja wymierna - zadanie z parametrem
Patryk: Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m (meR), dla których dziedziną funkcji wymiernej
| | 3x+2 | |
W(x)= |
| |
| | (m2−4)x+(m+2)x+1 | |
22 paź 18:28
5-latek: Popraw tresc i zapis
22 paź 18:30
Patryk: Przykład jest przepisany poprawnie, zapomniałem dopisać końcówkę.
...jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
22 paź 18:31
Tadeusz:
...sprawdź ten mianownik ... tam chyba pierwszy x jest w kwadracie−
22 paź 18:34
Patryk: No właśnie patrzę w książkę i nie ma. Kurcze, też mnie się wydaje, że musi być x2, ale wolałem
się upewnić, czyli błąd?
22 paź 18:36
Tadeusz:
... nie koniecznie−
22 paź 18:36
Patryk: Wymnożyć nawiasy i na podstawie funkcji kwadratowej, ale dla m?
22 paź 18:38
Tadeusz:
... to które przyjmujemy x
2 czy oba x

?
22 paź 18:44
Patryk: No ja bym spróbował z dwoma x.
22 paź 18:51
Tadeusz:
wtedy w mianowniku masz (m
2+m−2)x+1 a skoro dziedziną ma być zbiór liczb rzeczywistych
to

?
22 paź 18:55
Patryk: m > 0?
22 paź 19:07
Tadeusz:
Obrazem graficznym tego co w mianowniku jest prosta ... aby nie przecinała 0x
(bo wtedy mianownik=0) musi być równoległa do 0x
czyli m
2+m−2=0 ....i wszystko jasne −
22 paź 19:07
Patryk: (m2+m−2)(x+1)≠0
22 paź 19:08
Tadeusz:
przeanalizuj co napisałem
22 paź 19:09
Patryk: m2+m−2=0
Δ=9
√Δ=3
m1=−2
m2=1
22 paź 19:10
Patryk: Z obrazem graficznym niczego nie rozumie.
22 paź 19:11
Tadeusz:
a jeśli analizując mianownik napiszę f(x)=(m2+m−2)x+1
Ten mianownik nie może przyjmować wartości 0 dla żadnego x
22 paź 19:13
Patryk: No i x nie może być równe −1?
22 paź 19:14
Patryk: No nie może być f(x)=0 teraz rozumiem, ale co z tym zbiorem wartości?
22 paź 19:15
Tadeusz:
a co tu ma x

?
TY czytaj treść zadania
22 paź 19:17
Patryk: Zw ={−2,1} ?
22 paź 19:21
Tadeusz:
sprawdź te pierwiastki
22 paź 19:28
Tadeusz:
przepraszam OK
22 paź 19:29
Patryk: Wielkie dzięki Tadeuszu!
22 paź 20:21
Tadeusz:
−
22 paź 20:55